Καλλιτεχνική κοινότητα

Χρήστος Χαλκιάς

fan1774
Μουσικός ,Δάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής , Τραγουδιστής παραδοσιακού και έντεχνου ρεπερτορίου
Γεννήθηκε στο Βερολίνο της Γερμανίας το 1970. Μετά από εξαετή φοίτηση στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία του Αγίου Όρους, 1982-1988, πήρε το πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής, όπως ορίζεται από το καταστατικό της εν λόγω Σχολής. Το 1989 έλαβε με “Άριστα” πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια χρονιά παρακολούθησε μαθήματα παραδοσιακού οργάνου (ούτι) στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Αυτήν την εποχή και όψιμα φοιτά στο τμήμα Ψαλτικής τέχνης και Βυζαντινής Μουσικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 1989 μέχρι και το 1997 ήταν μέλος του παραδοσιακού συγκροτήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σ' αυτό ως σολίστας και χορωδός, περιοδεύοντας σ΄ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1992 μέχρι το 1999 ήταν πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό του Λαγκαδά, ενώ από το 2000 έως και το 2004 έψαλλε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαράντα Εκκλησιών .Από το 2004 έως και το 2006 έψαλλε στον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Τερπνής Σερρών. Σήμερα ψάλλει στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας της Δεξιάς Θεσσαλονίκης. Το 1995 πήρε το Δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, ενώ την ίδια χρονιά διορίστηκε καθηγητής στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και παρέμεινε σ΄ αυτήν μέχρι το 2000. Από το 2000 έως και το 2010 διδάσκει στο Εκκλησιαστικό Λύκειο του Κιλκίς. Τώρα διδάσκει στην Εκκλησιαστική Σχολή Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.
Στα πρώτα του μουσικά βήματα είχε την τύχη να έχει οδηγούς μεγάλους Αγιορείτες θεωρητικούς και ερμηνευτές της Αγιορειτικής ψαλτικής τέχνης: τον γέροντα Μελέτιο Συκεώτη, τον διακο Διονύσιο Φιρφιρή, τον διακο Ιωάσαφ, τον π. Παντελεήμονα Κάρτσωνα, τον π. Ιερόθεο Φιλοθεΐτη, τους Δανιηλαίους, Θωμάδες, Γερασιμαίους, με τους οποίους και συνέψαλλε σε πλήθος αγρυπνιών του Αγίου Όρους. Εκτός Αγίου Όρους δάσκαλοί του υπήρξαν οι, Ιωάννης Παπαχρόνης, Δημήτριος Σουρλαντζής και Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Συνεργάστηκε με μεγάλους ερμηνευτές της Δημοτικής μας Παράδοσης όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, η Τασία Βέρα, η Νίτσα Τσίτρα, αλλά και συνθέτες όπως ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Χρήστ. Τσιαμούλης, ο Ηλίας Παπαδόπουλος και συμμετείχε σε συναυλίες με τραγουδιστές παραδοσιακού και λαϊκού ρεπερτορίου όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Η κυριώτερη από τις δισκογραφικές του συμμετοχές είναι αυτή στο δίσκο του Μάνου Αχαλινωτόπουλου “Υάκινθος”, CD που μέσω της SONY classical ταξίδεψε σ΄ ολόκληρο τον κόσμο καθώς και στην τουρκική δισκογραφική παραγωγή με τον τίτλο «Αγιόκλημα» της Aysenur Kolivar . Τέλος, έχει λάβει μέρος σε festival της Ελλάδος και του εξωτερικού, καθώς και σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές («Προς το εκούσιον πάθος» Ερτ32001 και «Τα πάθη τα σεπτά» 2011 σύμπραξη με τους : Χαρίλαο Ταλιαδώρο και Αρετή Κετιμέ ,επίσης παραγωγής Ερτ3.
Τον Μάρτιο του 2012 και μέσα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης πήρε μέρος ως σολίστας στην έκθεση με τίτλο «Βυζάντιο και Ισλάμ».
Τον Ιούνιο του 2015 περιόδευσε συμπράττοντας ως σολίστας σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο) σε ένα project με το ονομα "Sacred imagination" μαζί με άλλους 20 μουσικούς από την ευρύτερη Ανατολή και την Ευρώπη.
Τον Νοέμβριο του 2016 εμφανίζεται με τους Κώστα Μακεδόνα , Μελίνα Ασλανίδου ,Μπάμπη Τσέρτο . και Ανδρέα Κατσιγιάννη σε περιοδεία στην Γερμανία σε ένα μουσικό έργο με την επωνυμία «Οι πατρίδες των Ελλήνων».
Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σύνδεσμοι

Προσωπική ιστοσελίδα (9 επισκέψεις)
YouTube (9 επισκέψεις)
Facebook Προφίλ (7 επισκέψεις)
No image available
No image available
Βρίσκεται σε: Μουσικοί

Καθημερινά 24 ώρες
Ήχοι της φύσης για ηρεμία και χαλάρωση