Πίθηκοι που τραγουδούν σαν… σοπράνο

Πηγή : Τύπος Θεσσαλονίκης

Έχετε ακούσει ποτέ πίθηκο να τραγουδά όπερα; Ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι οι γίββωνες που τραγουδούν, χρησιμοποιούν τις ίδιες φωνητικές τεχνικές, όπως αυτές που χρησιμοποιούν επαγγελματίες σοπράνο.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Physical Anthropology, εξηγεί ότι η ηχογράφηση γιββώνων να τραγουδούν, μετά την εισπνοή ήλιου, αποκαλύπτει ομοιότητα με τις ανθρώπινες φωνές.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, είναι να τοποθετήσουν πιθήκους σε ένα μεγάλο κουτί που περιείχε 50% αέριο ήλιο. Ηχογραφώντας τους γίββωνες υπό την επίδραση του ήλιου, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια πώς οι κραυγές των πιθήκων επηρεάζονται από τη φωνητική οδό.
Η ανάλυση των ηχογραφήσεων έδειξε ότι οι γίββωνες μπορούν να αλλάζουν τις ιδιοσυχνότητες του λαιμού και του στόματος έτσι ώστε να ταιριάζουν με συγκεκριμένες αρμονικές των φωνητικών χορδών -ακριβώς αυτό που κάνουν οι επαγγελματίες τραγουδιστές και ειδικά οι σοπράνο στις κορόνες τους.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση τη θεωρία ότι η ομιλία βασίζεται σε μοναδικά ανατομικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Όπως φαίνεται, η ιδιαιτερότητα του ανθρώπου δεν έγκειται στο πώς παράγει ήχους, αλλά στο πώς τους συνδυάζει για τις ανάγκες της γλώσσας.

Το τραγούδι του γίββωνα είναι μοναδικό ακουστικά, καθώς η δυνατή μελωδία μπορεί να ακουστεί από πολύ μακριά. Στην άγρια φύση, η γίββωνες χρησιμοποιούν το τραγούδι για να επικοινωνήσουν με γειτονικά ζευγάρια, με ξένους ή με πιθανά ταίρια μέσα στην οργιώδη βλάστηση η οποία κάνει την οπτική επικοινωνία δύσκολη.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στην επιθεώρηση American Journal of Physical Anthropology.

Διαβάστηκε 5170 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια