«ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΩ….ΠΑΡΕ ΤΟ 1056»

 Πηγή : Το χαμόγελο του παιδιού

Η ώρα 5:30 το πρωί. Το τηλέφωνο στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα  Παιδιά  S.O.S. 1056» χτυπά και από την άλλη άκρη της γραμμής ίσα που ακούγεται μια αγορίστικη φωνή περίπου 8-9 ετών, η οποία αναφέρει ότι έχει ξυπνήσει επειδή ετοιμάζει τη σχολική του τσάντα. Όπως μας πληροφορεί, το σχολικό λεωφορείο τον παραλαμβάνει στις 07:30 π.μ.

 Η Κοινωνική Λειτουργός αντιλαμβανόμενη την ανάγκη αλλά και τη δυσκολία του Β. να δώσει περισσότερες πληροφορίες, προσπαθεί να τον βοηθήσει να εκφραστεί, δίνοντας του χρόνο να αισθανθεί άνετα στη συζήτησή τους και απενοχοποιώντας τον για την απόφασή του να καλέσει. Το αγόρι συστήνεται ψιθυριστά αλλά με γρήγορο ρυθμό: η αγωνία στη φωνή του είναι πλέον έκδηλη και δίνει ευθύς αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία για την οικογένεια και τον τόπο κατοικίας του.

 Η κλήση συνεχίζεται με έντονη ανησυχία, καθώς ο μικρός μας φίλος εκφράζει επίμονα την επιθυμία να μεταβούμε στο σπίτι του και να τον παραλάβουμε, αναφέροντας εν τάχει την σύντομη, ίσως για κάποιους καθημερινή, αλλά δύσκολη ιστορία του. Οι γονείς του Β. είναι διαζευγμένοι εδώ και 2 χρόνια και μένει μαζί με τη μητέρα και την 6χρονη αδελφή του. Ο Β. μας αναφέρει ότι η μητέρα του συχνά του ασκεί σωματική βία, τον χτυπά στο πρόσωπο, τον κλωτσά, ακόμη και πετώντας του αντικείμενα, επειδή «μοιάζει στον μπαμπά του και θέλει να πηγαίνει στο σπίτι του». Παραμένει αρκετά αναστατωμένος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας και ζητά επίμονα να τον παραλάβουμε και να ενημερώσουμε τον πατέρα του, τον οποίο είχε καλέσει νωρίτερα αλλά δεν απαντούσε. Όπως μας λέει το παιδί, ο πατέρας του είναι ενήμερος για την κατάσταση και εκείνος του έχει δώσει ένα χαρτάκι με τον αριθμό 1056, ώστε να καλεί οποιαδήποτε στιγμή νιώθει μόνος ή ότι κινδυνεύει.

 Τη στιγμή της κλήσης η μητέρα του Β. και η αδελφή του κοιμούνταν, ενώ ο ίδιος βρισκόταν σε μεγάλη υπερδιέγερση, λόγω του χτεσινού βίαιου επεισοδίου που διαδραματίστηκε πάλι με τη μητέρα του. Δεν είχε κοιμηθεί σχεδόν καθόλου το βράδυ.... έκλαιγε και δεν του κόλλαγε ύπνος, γιατί η μητέρα του πάλι ξέσπασε στον ίδιο έπειτα από τη διήμερη παραμονή του στο σπίτι του πατέρα του.

Στην παραπάνω πραγματική ιστορία, η οποία διαδραματίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν οι λέξεις και η αλήθεια αντηχούν πιο καθαρά από κάθε άλλη στιγμή της ημέρας, καταφέραμε εν τέλει και μιλήσαμε με τους ανθρώπους εκείνους που νοιάζονται και φροντίζουν τον Β. και την αδελφή του, αφού πρώτα το παιδί μας εμπιστεύθηκε. Εμπιστεύθηκε τον πατέρα του και το σημείωμα που του είχε δώσει, για τις δύσκολες εκείνες ώρες που ο θυμός των ενηλίκων ξεσπά στα παιδιά και ο πόνος που αφήνει είναι δυστυχώς ανεξίτηλος. 

 Ένας πόνος ανεξήγητος, γεμάτος οδύνη, πικρία, στενοχώρια και έκπληξη, τόσο οξύς και χρόνια ριζωμένος στη ψυχή των παιδιών, και συμβαίνει ακόμη και όταν δεν υπάρχει προφανής λόγος.

 Ευχαριστούμε τον Β. που μας εμπιστεύθηκε και μας έδωσε την ευκαιρία να τον βοηθήσουμε.

 Η Γραμμή «1056» δεν κοιμάται ποτέ.

 
Διαβάστηκε 5207 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια