Γιατί τα καινούργια τραγούδια φαίνονται όλα ίδια

Πηγή : Αγγελιοφόρος

Οσοι δεν ενθουσιάζονται με τη μοντέρνα μουσική θεωρώντας ότι τα περισσότερα τραγούδια ακούγονται λίγο πολύ ίδια θα αισθανθούν δικαιωμένοι: νέα επιστημονική έρευνα με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τραγούδια της σύγχρονης μουσικής είναι υπερβολικά δυνατά (στο όριο της φασαρίας…) και πολύ πιο ομοιόμορφα μεταξύ τους σε σχέση με τα παλιότερα.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στην τεχνητή νοημοσύνη Χουάν Σέρα του ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών, που δημοσίευσαν μελέτη στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν -με τη βοήθεια πολύπλοκων υπολογιστικών αλγορίθμων- μία τεράστια βάση δεδομένων περίπου μισού εκατομμυρίου τραγουδιών της περιόδου 1955 - 2010, από σχεδόν 45.000 καλλιτέχνες, που κάλυπταν πολλά μουσικά είδη (ποπ, ροκ, χιπ χοπ, μέταλ, ηλεκτρονική κ.ά.).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως τα σύγχρονα τραγούδια γίνονται όλο και πιο δυνατά, πιο εύκολα στο άκουσμα και, τελικά, πιο βαρετά από άποψη μελωδίας και ποικιλίας.

«Βρήκαμε στοιχεία για μία σταδιακή ομογενοποίηση της μουσικής», δήλωσε ο Χουάν Σέρα και επισήμανε ότι, σύμφωνα με τους μαθηματικούς υπολογισμούς, οι συνδυασμοί ανάμεσα στις νότες, δηλαδή οι συγχορδίες και η μελωδική ποικιλία των τραγουδιών έχουν συστηματικά μειωθεί τα τελευταία 50 χρόνια και όσο πάει, η κατάσταση χειροτερεύει. Επίσης, ολοένα πιο φτωχή, όπως είπε, γίνεται η ποιότητα ή χροιά του ήχου. Η ίδια νότα που παίζεται με την ίδια ένταση σε ένα πιάνο και μια κιθάρα, έχει διαφορετική ηχητική χροιά, αλλά η σύγχρονη ποπ έχει σταδιακά περιορίσει αυτές τις διαφορές.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, στα σύγχρονα τραγούδια, η εγγραφή γίνεται εξαρχής με ιδιαίτερα αυξημένη ένταση, με συνέπεια ο ήχος να βγαίνει αρκετά πιο δυνατός από ένα στερεοφωνικό, σε σχέση με τα παλαιότερα τραγούδια που παίζονται στην ίδια ένταση ήχου, αλλά είχαν παλαιότερα εγγραφεί με μικρότερη ένταση. Σύμφωνα με τον Χ. Σέρα, η ένταση κατά την εγγραφή των τραγουδιών αυξάνεται κατά περίπου ένα ντεσιμπέλ ανά οκταετία.

 
Διαβάστηκε 4986 φορές
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια